Umění tvořit víno je cesta na celý život.
My jsme tu naši začali v roce 2016.
Nakoupili jsme vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích na vápencovém podloží Pálavy. Většina z nich byla vysázena kolem roku 2000. Dostaly se nám tak do rukou starší keře a my jsme začali hospodařit na místě, které vzniklo z myšlenky někoho jiného. Zvolili jsme si cestu respektu k vytvořenému, využití už dříve zapěstovaných kořenů a pomalu jsme začali rostlinám věnovat péči, která je vlastní nám.
Na odpočaté půdě jsme o rok později začali vysazovat nové vinice a v jejich zakládání stále pokračujeme. Tratě, na kterých hospodaříme jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. Tyto kousky půdy jsou nám rok od roku bližší a mění se přesně podle toho, jak my k nim přistupujeme. Hospodaření v “plenéru”, tedy s půdou rozkouskovanou na menší části je sice pestré, ale pro udržení konceptu obhospodařování o to náročnější. Každým rokem se tak snažíme víc a víc přiblížit naší představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní.
Pěstování vlastních hroznů je pro nás počátkem cesty za zdravým a pravdivým vínem. Celoroční starost o rostliny je základ pro vznik vína, které uvnitř sebe odráží svůj původ, naši péči a lásku k zemi. A přesně takové víno my chceme tvořit.
„Moment, kdy hrozny přijíždí do sklepa, je pro mě tím nejvíc vzrušujícím z celého vinařského roku. Je to chvíle, kdy mám jedinou možnost v roce pracovat s tím, čemu jsme celý rok věnovali obrovskou energii a každodenní péči. V hroznech je totiž napsána historie celého vinohradnického roku. A já mám jedinou šanci. Tady a teď. Vinařství pro mě není jen práce, ale životní styl, vášeň a poslání. Necítím se být v názorech ani přístupech k révě nebo vínu extrémní či ortodoxní. Snažím se k tvorbě vína přistupovat s citem, pokorou a tak, abych enologickými postupy neměnila to, co díky přírodě vzniklo. Víno vnímám jako komplex. Největším enologickým cílem je proto pro mě pravdivost. Chci vytvářet víno, které bude vždy odrážet podmínky ročníku, lokalitu a moje rozpoložení a cítění.
Vína fermentují a zrají v nerezových tancích a dřevěných sudech. V průběhu zrání se snažím umožnit vínu co nejdelší kontakt s kvasnicemi. Ve skleničce mám ale ráda jiskrná vína. V čistotě vynikne aroma, původ hroznu a jasnost, odhalí se skutečná podstata vína. Proto jsou naše vína před nalahvováním hrubě filtrovaná. Tak aby ukázala krásu, ale neztratila při tom svoji duši. Jako svůj největší úkol v procesu vzniku vína vnímám kontrolu a trpělivost. Hraju si se surovinou, sleduju, jak se chová v různých podmínkách, a zpracováním hroznů uzavírám přírodní koloběh nejlíp, jak to dokážu. Mým největším přáním je vytvářet vína, která v lidech vzbudí pozitivní emoce.“
V letním období pro Vás vždy jednu sobotu v měsíci otvíráme sklep. Můžete tak ochutnat všechna naše vína a podívat se, kde vznikají. My se s Vámi moc rádi setkáme.
Pro letošní rok 2024 jsme vybrali tyto soboty: 11. května, 15. června, 13. července a 3. srpna.
Zastavte se za námi vždy od 13:00 do 20:00. Těšíme se na vás nejen my, ale také spřátelené restaurace a bistra, který před naším sklepem v tyto dny vaří.
Aktuální informace k otevřenému sklepu najdete na našich sociálních sítích.
Mimo tyto termíny můžete všechna naše vína koupit v Obecní vinotéce v Pavlově na návsi. Na skleničku našeho vína můžete vyrazit do přátelských podniků v okolí, stačí se podívat a najít místo, které byste rádi navštívili.
Další místa, kde pořídit láhev od nás, najdete tady.
Několikrát do roka posíláme do e-mailových schránek zážitky z vinohradů, novinky ze sklepa a pozdrav z Pálavy. Vše zabalené spolu s fotkami do jednoho pdf souboru.
Můžete tak na dálku nahlédnout k nám do Plenéru. Třeba u skleničky vína.